Vad är steampunk?

Det är ett flertal som undrar om steampunk ingår inom punken. Nej skulle jag säga. Jag gillar punkmusik medan steampunk mer är en inredningsstil. Steampunk mixar industri och viktorianska detaljer med accessoarer som anses punkiga. Det är med andra ord mycket rost och slitna detaljer som mixas med romantiska rosor och korsetter. Steam punk är perfekt att inreda med om du beställt hem nya reservdelar till bilen. Släng inte de gamla utan låt de ligga ute ett tag innan du skapar en fräck lampa. Steam punk är alltså Inte punk i den bemärkelsen som Ebba Grön och andra legendariska punkband förknippas med.

En motor i en Volvo

Nätets enorma utbud av punk

Punk är stort i hela världen. Spotify har punkmusik från alla de stora banden, men det jag tycker är häftigast är att leta upp mindre kända band och upptäcka musik som inte är sådant som alla har hört talas om. På nätet finns massor av sidor där man kan köpa musik online eller streama musik av punkband från hela världen. Onlinebutiker för kläder och inredning i punkstil blir fler och fler hela tiden. Även om det finns många svenska sidor att grotta ner sig i så är det internationella utbudet så mycket större. Jag köper en hel del merchandise och framförallt tröjor och pins. Enkelt och säkert kan man på de flesta sidor betala med mobilen, jag ser direkt att pengarna dragits och sedan är det bara att vänta på att sakerna dimper ner i brevlådan. Just nu väntar jag otåligt på en samlingsskiva med garageband från Liverpool. Punkigare än så blir det inte.

Kille spelar punkmusik på gitarr

En kväll med punkbandet VCPS

Jag köpte en fantastisk Sous Vide, här är en länk till sidan. Den är en rejäl investering för en hemmakock men sparar så mycket tid att den är värd det! Jag har bjudit in mina vänner till en spelkväll där vi käkar tillsammans och spelar våra nyinköpta skivor tillsammans men gamla punkfavoriter. Samtidigt kommer jag att imponera på dem genom att bjuda på perfekt tillagat kött, inga fler överstekta biffar. Och det enda råa jag kommer att bjuda på är VCPS senaste cd. Bandet släppte den även på vinyl men stiftet till min skivspelare gick sönder så det är cd:n som får gå på repeat. “Out of bed” är nog den bästa punklåt som släppts på senare år och jag har fastnat helt för deras video till låten. Har du den minsta lilla punkpuls i kroppen så tycker jag att du ska titta på den. Är det så att du inte har puls så kommer du att få det efter du hört låten. Garanterat.

Ett fat med skivad kycklingfilé

Kriminella gitarrer

Som jag tidigare nämnt så ska min hyreslägenhet bli bostadsrätt och med det såg jag helt nya möjligheter. Nu bestämmer jag mer vad jag vill göra och jag surfar runt på olika inredningssidor för inspiration. På det sättet hamnade jag på en hemsida för ett företag som heter Dåderman. Här fanns många bra köks- och badrumsidéer och även bra verktyg för hur man går vidare om man vill ta reda på vad det kostar och vad som låter sig göras. Det är så roligt att planera och musiken som spelas friskt under tiden är Kriminella gitarrer, ett punkband från Skåne. ”Vårdad klädsel” är nog min favorit med dem, och ett litet roligt fakta är att den anses vara Sveriges första punksingel. Den gavs ut 1978 men jag tycker att den håller än idag. För er som aldrig hört talas om Kriminella gitarrer var det Stry Terrarie som senare spelade i Ebba grön som sjöng.

En person målar väggen

Ebba Grön – livets största idoler

Det punkband som genom tiderna varit Sveriges allra bästa måste vara Ebba Grön. De senaste dagarna har jag spelat deras skiva Kärlek & Uppror på repeat. Jag tycker det är roligt att Thåström fortsatte med en solokarriär, men hans tid i Ebba Grön måste ändå ha varit höjdpunkten i karriären. När jag ser hans tidigaste år och hur snygg han ser ut blir jag själv sugen på att börja träna lite mer. Jag vet inte om det kommer hända men har i alla fall tittat på motionscyklar nu som jag skulle kunna använda samtidigt som jag lyssnar på musik. Visste ni förresten att Thåström bojkottade senaste Eurovision som hölls i Israel? De hade till och med startat någon form av upprop för att få fler att göra det. Jag gillar verkligen när artister visar sin politiska ståndpunkt så tydligt som han gör. Det är kanske den största charmen med punken som jag vet, där finns utrymmet att göra det.

Min hyreslägenhet blir bostadsrätt

Jag har bott flera år i min hyreslägenhet och har typ tappat räkningen på alla fester som vi haft i den genom åren. Fester med grym punkmusik och många goda IPA. Lägenheten bär på så många goda minnen att det gör ont i hela mig bara av tanken på att behöva flytta. Men nu behöver jag inte oroa mig längre. Det är nämligen så att vår fastighetsägare tagit hjälp av restate för de skall äntligen omvandla min hyresrätt till bostadsrätt, vilket jag är jätteglad för. Så nu ska det planeras en riktigt cool punkfest, för att fira det här rejält med vänner och grannar.

Lägenheter och balkonger

Att välja presenter

I helgen har mitt kusinbarn födelsedag och hela familjen ska åka dit. Jag har varit lite nervös angående vad jag skulle köpa i present. Eftersom de flesta av mina vänner gillar punk precis som jag så brukar de vara lätta att köpa till (konsertbiljetter är alltid en höjdare), men jag har inte så mycket koll på vad en 14-årig tjej vill ha. Det slutade med att jag köpte presentkort från Greatdays och jag tror att det var ett bra val. Med ett presentkort så har hon mycket frihet, men samtidigt så är ett presentkort på upplevelser mycket mer unikt än ett på någon klädaffär. Jag hoppas att hon väljer någonting coolt som att spela in en egen låt men om jag skulle gissa så vill hon nog gå på spa. Alla är ju olika trots allt. Hoppas att hon gillar presenten!

En person som handlar online
En tjej med gurkskivor över ögonen

Inreda i punkig stil

Jag tycker om när mitt hem speglar min personlighet och musiksmak. Att skapa ett punkigt hem utan att det blir rörigt är dock inte det enklaste, men det finns några knep. Jag brukar satsa på enkla modeller och färgskalor vad gäller större möbler, handdukar och badlakan, mattor och sängkläder. Istället lägger jag det punkiga krutet på saker som kuddar och plädar, dekorationer och tavlor. Kuddarna får gärna vara stormönstrade och gå i färger som rött och svart, vilket jag kopplar till punken. Vad gäller dekorationer tycker jag om dödskallar, mörka växter (palettblad finns till exempel i mörkare nyanser) och ljusslingor. Väggarna pryder jag såklart med några favoritband, så som Sex Pistols, The Clash, Ramones och Black Flag. En annan viktig del av mitt hem är LP-spelaren och alla mina skivor, som får en central plats i vardagsrummet och på väggarna.

Närbild av en vinylskiva

Punkig klädsel på jobbet?

Ibland får jag frågor om hur jag klär mig på jobbet, även från människor som knappt har sett hur jag klär mig utanför arbetet. Till att börja med brukar jag svara att man inte nödvändigtvis måste klä sig utstickande eller på ett visst sätt bara för att man är punkare. Jag brukar också svara att det kan variera beroende på jobbsituation och vilket yrke jag har. Jag brukar tänka såhär: om jag skulle arbeta inom ekonomibranschen, till exempel som finansiell rådgivare på Söderberg & partner (du kan läsa mer om detta om du undrar vad det innebär) skulle jag kanske inte går runt i tuppkam och trasiga kläder. Om jag däremot arbetar inom kultur- eller musikbranschen kan det finnas större frihet att klä sig annorlunda. Vissa diskreta punkaccessoarer, så som ett nättare nitbälte, bandtröjor, jeans med hål vid knäna och kängor (till exempel Dr. Martens) fungerar dock för det mesta.

Person med punkrockig klädsel
Person iklädd kostym